Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 19:59 - Зимата на нашето недоволство
Автор: nakev Категория: Политика   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2009 20:08


Позицията на БНС/ГВАРДИЯ относно случилото се на общонационалния протест на 14.01.2009г.

Източник: www.bgns.net

Защо протестираме?

imageimageimageimageimageimageimage

Формален повод за провеждането на протеста беше убийството на студента Стоян Балтов, но истинската причина, която ни накара да излезем на улицата, беше събраното през годините недоволство срещу престъпното и продажно управление на властимащите.  Да, протестът беше политически, защото за всички проблеми в България са виновни политиците и е време ние  да им потърсим отговорност. Но той беше и надпартиен, защото е насочен срещу цялата политическа система, а не само срещу отделни политици и партии. Ние излязохме на улицата, защото не можем повече да търпим да ни управляват престъпници и предатели, които не се интересуват от проблемите на хората.

image

Какво се случи на протеста?

image

На 14-и януари 2009-та година се състоя дългоочаквания и широко коментиран Национален протест пред Народното събрание в София. В началото събралите се около 5000 души пееха химна и скандираха „Боклуци, вървете си”, „Турци сте”, както и „Оставка” към политиците, които гледаха през прозорчетата на Парламента. Малко след началото, мирният протест прерастна в масови безредици и кръвопролития между протестиращи и полицаи. Младежи хвърляха снежни топки, буци лед и няколко бомбички, а жандармерията отвърна с масов бой, след който на жълтите павета пред Народното събрание лежаха десетки, които бяха брутално пребити. В създалото се меле униформите биеха наред без да подбират журналисти, пенсионери, студенти или деца. Постепенно протестиращите отстъпиха в различни посоки, като по-голямата част се насочи към кръстовището на Софийски университет, което беше блокирано. Онези, които направиха грешката да побегнат по улица „Шишман” бяха застигнати от жандармерията и бити. Не след дълго на кръстовището пред университета пристигнаха нови подкрепления от полиция и жандармерия, които подгониха протестиращите към Орлов мост.  Движението там беше блокирано. През цялото това време, както и по-късно, по булевард  „Цариградско шосе” чак до БТА избухваха непрестанни сблъсъци. Протестиращите, предимно млади хора, но не само такива, скандираха „Единство” и „Защо биете децата си”, което обаче не направи никакво впечатление на униформените, които удряха с палките си щитовете и настъпваха в боен ред. Около 17 часа, с изключение на малка групичка от студенти до Народното събрание, всичко беше приключило. Равносметката: над 150 арестувани, десетки пребити и според информация на МВР 30 ранени полицаи.

Кой е виновен?

image

Още преди края на протеста услужливи медии започнаха да внушават, че сред протестиращите имало провокатори, наркомани и криминално проявени. Основната вина за размириците, както се опасявахме, беше стоварена върху футболните фенове от различни агитки. Но кой всъщност беше виновен – протестиращите или полицаите? Нашето мнение е, че нито едните , нито другите са виновни за всичко, което се случи. Истинските виновници за създалото се напрежение са политиците, защото тяхната наглост и безотговорност предизвикаха гнева на протестиращите в този ден. Смешни са твърденията, че в тълпата е имало платени провокатори, защото истината е, че на хората просто им писна. Но дори и след всичко, което видяхме, личи пълната неадекватност на политическата класа, която се изцепи, че протестът бил грозен акт, а не мирен, както се надявали. А нима те са очаквали, че след всичките години, в които грабиха и се подиграваха с Българския народ, тълпата ще ги посрещне с  хляб и сол?


Още снимки: www.bgns.net

Ако все пак искаме да търсим виновни за ексцесиите, това са самите организатори, които определиха едва 15 души, които да съдействат за опазването на обществения ред. Очевидно, както и по-рано писахме, това което се случи е било и тяхната скрита цел, макар публично да го отричаха.

Въпреки всичките критики, този протест обедини млади и стари, работници и студенти. Радваме се,  че разните там партии и политици, които първоначално се надпреварваха да го подкрепят, а след това силно се разграничиха останаха излъгани и не успяха да яхнат протеста. То май именно за това и се разграничиха от протестиращите.

Ние противно на всички останали не смятаме да се извиняваме, защото исканията и гнева на хората са справедливи и твърдим, че политиците трябва да се извинят, а не ние на тях. Настояваме арестуваните да бъдат незабавно освободени и обвиненията срещу тях да бъдат свалени, защото живеем в една държава, която от години подлага на геноцид собствения си народ и се управлява от престъпници. Ето защо е неуместно и цинично хора да бъдат съдени за „явно незачитане на обществения ред и държавата”, след като правов ред и държавност отдавна не съществуват.

Съединението прави силата



Тагове:   нашето,   недоволство,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nakev
Категория: Политика
Прочетен: 742090
Постинги: 115
Коментари: 595
Гласове: 359
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол